Ana sayfa » Blog » GÖLGE ÇALIŞMASI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

GÖLGE ÇALIŞMASI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

  • Lügen 
Gölge Çalışması Hakkında Bilmeniz Gerekenler.

Hepimiz ara sıra karanlık bir tarafımız olduğundan bahsederiz. Kişiliğimizin bu bölümünü kontrol altında tutmaya çalıştığımızdan veya karanlık taraflarımızın bizi yapmaya teşvik ettiği şeyler hakkında konuştuğumuzdan bahsedebiliriz. Ancak görünen o ki, bu parçamız son derece önemli ve bize öğretecek çok şeyi var… İşte bu karanlık tarafı kullanma sürecine gölge çalışması diyoruz.

Bu yazımda sizlerle beraber psikolog Carl Gustav Jung’un çalışmasını kullanarak, zihnimizin bu en karanlık kısmını nasıl kullanacağımızı göreceğiz. Karanlık tarafımızın gerçekte ne olduğuna dair bir açıklama ile başlayarak, karanlık tarafımızın anlamı hakkında sahip olabileceğimiz anahtar soruları ele alacağız.

Karanlık tarafımızın kökenlerine, ne zaman, nasıl ve neden geliştiğine bakacağız ve bu parçalarımızı elde tutmanın bize neye mal olacağını ele alacağız.

Son olarak, karanlık tarafımızla çalışmanın en önemli faydalarını keşfedeceğiz ve size, bu çalışmaya başlamak için kullanabileceğiniz iki ayrıntılı alıştırma sunacağım.

Karanlık Taraf

Karanlık taraf nedir?

En basit ifadeyle, karanlık tarafımız veya gölge benliğimiz, çoğunlukla olumsuz duygulardan oluşan parçamızdır.

Örneğin, intikam için yanıp tutuşmak gibi daha karanlık dürtülerimizle birlikte öfke ve açgözlülük gibi duygular da gölge benliğimizde bulunur.

Jung’un açıkladığı gibi, doğamızın bu karanlık yanı, insanların hayatta kalma mücadelesinde yaşadığı en eski deneyimlerden bazılarına dayanan arzuları ve duyguları barındırdığından son derece ilkeldir.

Kendimize ait bu karanlık taraf hakkında düşünmekten genel olarak rahatsız oluruz ve buna izin verdiğimizde de kendimizi suçlu hissedebiliriz. Sonuçta hepimiz kendimizi iyi insan olarak düşünmek isteriz.

Bununla birlikte, hepimizin karanlık bir tarafı vardır ve kendimizin bu yönüne erişmek, yararlı bir içgörü ve güçlendirme kaynağı olabilir.

Karanlık taraflarımız

Yukarıdaki açıklama yeterli olsa bile, “Karanlık tarafımın tam olarak nedir?” Diye merak ediyor olabilirsiniz. Cevap, kendi içimizde reddettiğimiz ne varsa bunların hepsinin gölge benliğimizi oluştumasıdır.

Değersiz veya kabul edilemez olarak nitelendirdiğimiz, düşündüğümüz veya hissettiğimiz her şey gölge benliğimize hapsolur. Başka bir deyişle, kim olmak istediğimize dair seçtiğimiz fikre uymayan bir şey yaşarsak, onu reddeder ve içimizdeki bu karanlık parçada saklarız.

Bunların çoğu olumsuz olsa da, mutlaka olumsuz olmaları gerekmez ancak günün sonunda reddettiğimiz her şey gölgemize gider.

Bu, reddettiğimiz olumlu veya tarafsız özelliklerin bile karanlık tarafımıza entegre olabileceği anlamına gelir. Örneğin, kendinizi zayıf hissetmenize neden olduğu için empati yapmaktan hoşlanmıyorsanız, bu olumlu görünen özellik reddedilebilir ve karanlık tarafınıza geçebilir.

Veya eğer uygunsuz ve garip olduğu için bir meslektaşınızdan hoşlanmıyorsanız, bu nötr çekicilik de aynı şekilde reddedilebilir.

Temel olarak, bu bilinmeyen parçalar gerçekten yok edilemez. Onlar bizim gölge parçamızda yaşarlar. Biz onları zihnimizin içine hapsederiz ki böylece artık onlarla etkileşime girmek zorunda kalmayalım.

Ancak, bu sorumluluk eksikliği bize zarar verebilir. Kendimizi ne kadar iyi tanırsak ve gerçekçi yaşamayı seçersek, o kadar mutlu oluruz.

Bu yüzden bazı durumlarda, büyük ve karmaşık gölge tarafımızla etkileşime girmemek, kendimiz olma fırsatını elimizden alabilir.

Kontrol edilemeyen duygular
Kontol edilemeyen duygular

Birçoğumuz gölge özelliklerimiz hakkında suçluluk ve utanç duysak da, gerçek şu ki, bunlar bizim kontrolümüz dışındadır. Yani bilinçli değil, bilinçsizdirler: Nasıl geceleri gördüğümüz rüyaları seçemiyorsaki gölgelerimizi de seçemeyiz. İçeriğine biz karar veremeyiz.

Bu parçalar bize aittir, onlar için kendimizi suçlamamalıyız.

Ancak, gölgelerimizin ne kadar “yoğun” olduğu konusunda hepimiz farklıyız.

Duygularımızı düzenleyememekle ne kadar çok mücadele edersek, birçok düşünceyi, duyguyu ve dürtüyü zihnimizin karanlık tarafına gönderme olasılığımız o kadar artar.

Zamanla ve çalışarak, kendi duygularımızı tanımakta ve düzenlemekte daha iyi olabiliriz, böylece daha az şey benliğimizin gölgesinde kilitli kalacak kadar tehdit edici olarak algılanır.

Bununla birlikte, gölgelerimizden asla kurtulamayız. Gölge en sağlıklı ve dengeli insanda bile önemli bir işlev görür.

Gölgemiz ne zaman canlandı?

Gölgemiz ne zaman canlandı?

Artık “Gölge benlik nedir?” temel sorusunu yanıtladığımıza göre, bu yönünüzün ne zaman ortaya çıktığını merak ediyor olabilirsiniz. Çoğu insan için cevap çok erken çocukluktur.

Tüm çocuklar sevgi, neşe ve nezaketin yanı sıra öfke, korku ve açgözlülük de yaşarlar. Bizi büyüten kişiler, hangi parçalarımızın “iyi” ve hangilerinin “kötü” olduğuna dair sinyaller gönderir.

Böylece “iyi” tarafları kendi parçamız olarak kabul eder, “kötü” tarafları karanlık tarafımıza göndeririz.

Gölgemizi görmezden gelmeli miyiz?

Gölge benliğimizin çocukluk kökenleri göz önüne alındığında, bir yetişkin olarak tüm bunları görmezden gelebileceğimizi düşünmeye başlayabiliriz.

Ne de olsa, kritik bir anda temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve çok olumsuz bir şey hissettiği için kilit altına alınması gereken, hayal kırıklığına uğramış çocuk değilizdir artık.

Ancak karanlık tarafımızda karşılaştığımız türden olumsuzlukları görmezden gelmek bir hatadır. Gölgelerimiz kalıcıdır ve eğer onlara bilinçli bir şekilde dikkat etmezsek, biz farkında olmadan eylemlerimizi etkileyebilirler.

Örneğin öfkeyi ele alalım. Karanlık tarafımızdaki öfkenin ve bu öfkenin kaynağının farkındaysak, bunun ne zaman tetiklenebileceğini biliriz ve onu yumuşatmak için harekete geçebiliriz.

Aksine, bu öfkeyi kabul etmeyi reddedersek, sevdiğimiz biriyle bir tartışmada kendiliğinden patlayabilir ve gerçekten demek istemediğimiz kötü şeyler söylememize neden olabilir.

Gölgeyi bastırmanın etkileri

Gölge benliğimizi görmezden gelmenin başka olumsuz sonuçları da vardır. En yaygın olanlardan biri yansıtmadır. Esasen bu, kendimizde nefret ettiğimiz şeyi başkalarında gördüğümüz psikolojik bir olgudur.

Bu yüzden, bir başkasında olduğunda kendimizi ona saldırmakta özgür hissederiz. Örneğin, göz ardı ettiğimiz karanlık tarafımızın açgözlülüğe yönelik bir eğilim içerdiğini varsayalım.

Sadece biraz açgözlü olduğu halde partnerimizi aşırı açgözlü olmakla suçlayabilir ve açgözlülüğünün bizi iğrendirdiğini söyleyebiliriz

Bu, zor duygularla başa çıkmanın garip bir yolu gibi görünse de, uzun zamandır psikolojide kendimizde sevmediğimiz şeylerle başa çıkmanın bir yolu olarak belgelenmiştir.

Bu aşamada, gölge benliğimizin tam bir resmini ve bu gölgeyi görmezden gelirsek zarar görme yollarımızdan bazılarını anlamış bulunuyoruz.

Şimdi olumlu tarafa bakalım yani kendimizi geri tutmayı bırakmamıza yardımcı olabilecek gölge benliğimizi keşfetmenin faydalarına.

Gölge Çalışmasının yararları

Gölge Çalışmasının yararları

İnsanların gölge benliklerine bağlanmaktan çekinmeleri doğaldır. Sonuçta yeteneklerimizi, güçlü yanlarımızı ve başkaları üzerinde hissettiğimiz olumlu etkiyi düşünmek daha keyifli ve cesaret vericidir.

Doğrudan kendimizin en karanlık kısımlarına bakmak zorlayıcı olabilir. Öğrenebileceklerimiz konusunda endişeli olabiliriz veya bu yanımıza bakmanın bizi bir şekilde “daha kötü bir insan” yapacağından korkabiliriz.

Ancak gerçekte, karanlık tarafımızı keşfetmemize yardımcı olan gölge çalışma teknikleri, kişisel büyüme için muazzam fırsatlar sunar.

Gölge çalışması bizi daha olumsuz bir insan yapamaz, sadece geçmişte mücadele etmiş olabileceğimiz olumsuz düşünceler ve duygular hakkında bize fikir verir.

Bu tür bir işe girmek isteyip istemediğinizden hala emin değilseniz, aşağıdaki faydaları okuyun ve denemeye değer olup olmadığına kendiniz karar verin.

Daha iyi enerji ve sağlık

Garip gelse de, Jung’un Gölge çalışmasının aslında enerjinizi artırabileceğine dair ikna edici kanıtlar var. Bu nasıl olabilir? Kendimizin en karanlık kısımlarına bakmak enerji seviyemizi nasıl yükseltebilir?

Bunu anlamak için, çözülmemiş problemlerimiz olduğunda ne kadar enerji harcandığımızı bir düşünün.

Sevmediğimiz için inançları, duyguları ve endişeleri reddettiğimizde, nereye gidersek gidelim arkamızda kocaman bir bavul sürüklüyormuşuz gibi olur.

Bazen sonuç, uyku bozuklukları da dahil olmak üzere açıklanamayan uyuşukluk hali olabilir. Ayrıca bu şekilde yorulduğumuzda doğal olarak ruh halimizi de etkilemeye başlar.

Depresyon belirtileri ve hayatımızdan memnuniyetsizlik hissi ile mücadele etmeye başlayabiliriz.

Buna karşılık, gölge çalışması yaptığımızda, o ağır bavulun içine bakarız ve onu o kadar ağır olmaması için düzenleriz. Bu, kayıp enerjimizi geri kazanmamıza yardımcı olur ve sonuç olarak zihinsel sağlığımızı iyileştirebilir.

Başkalarıyla geliştirilmiş ilişkiler

İnsan ilişkilerimizi nasıl iyileştireceğimizi düşündüğümüzde, karanlık tarafımıza bakmak muhtemelen hemen aklımıza gelmez.

Aslında, en karanlık taraflarımızın yalnızca ilişkilerimize zarar verebileceğini ve onlardan saklanmak için bize daha fazla sebep verdiğini göz önünde bulundurmalıyız.

Aksine, gölge çalışması, dostluklar, aile bağları ve romantik ilişkiler gibi tüm önemli ilişkilerimize yardımcı olur.

Bunun nedeni, gölge çalışmasının en karanlık yanımızla uzlaşmak ve onu kendimize entegre etmekle ilgili olmasıdır.

Bu demek oluyor ki kendimizi daha iyi tanırız. Ve kendimizi daha iyi tanıdığımızda,  başkalarıyla olan ilişkilerde ihtiyaçlarımızı daha iyi ifade edebiliriz.

Bonus olarak, karanlık tarafımızı kabul etmeyi öğrenmek, sevdiklerimizin karanlık tarafını da kabul etmemize yardımcı olur. Başkalarına karşı daha anlayışlı, daha empatik ve daha gerçekçi oluruz.

Gölge çalışması bize hepimizin sevgiye ve ilgiye layık olduğunu, ancak aynı zamanda acı ve öfke de taşıdığımızı öğretir.

Gelişmiş Yaratıcılık
Gelişmiş yaratıcılık

Son olarak, gölge çalışması, yaratıcı becerilerini nasıl geliştireceğini öğrenmek isteyen herkes için harika bir öneridir.

Klişelere rağmen, zihinsel olarak sağlıklı insanların her zaman daha yaratıcı ve üretken olduklarını kanıtlanmıştır.

Ayrıca, eğer gölge benliğimizle nasıl ve ne zaman etkileşime geçeceğimizi öğrenirsek, yaratıcı çalışmalarımızdan yararlanabileceğimiz çok daha fazla şey olacaktır.

Başka bir deyişle, keşfetmek korkutucu değildir.

Gölge benliğimizden saklanırken, bilinçaltımızda yaratıcılığımızın gidebileceği yerleri sınırlayan duvarlar öreriz.

Örneğin, bir yazarsanız, bastırılmış öfkeyi kışkırtan belirli konulardan sapabilirsiniz.

Ya da bir müzisyenseniz, kendinizi, çok ezici gelen gömülü duygularla meşgul olmaya başladığınız için çalıştığınız projede sıkışmış bulabilirsiniz. Aksine gölge çalışmasından sonra bu karanlığa yaslanabilir ve hatta onda bir güzellik bulabilirsiniz.

Gölge Çalışması Egzersizleri

Artık kendi gölge çalışması egzersizlerinizi yapmaya hazır hissediyorsanız, denemek isteyebileceğiniz iki temel teknik vardır.

Gölgeleriyle bağlantı kurmak isteyen yeni başlayanlar için uygun olan bu egzersizler kolay ve pratiktir.

Duygularınızı izleyin
Duygularınızı izleyin

Bu ilk alıştırma, duygusal zekanın önemine dayanmaktadır.

Başlangıç olarak, gölge benliğinizin kasten anlaşılması zor olduğunu düşünün. Neticede onu bastırmak ve belli bir mesafeden tutmak konusunda yıllara dayalı pratiğimiz var.

Bununla birlikte, duygularımıza, düşüncelerimize ve eylemlerimize ne kadar sık odaklanırsak, gölgemizin varlığını fark etme olasılığımız o kadar artar. Bunu yapmanın birçok yolu var, ancak mevcut teknikler sizden çevrenizdeki insanlara nasıl tepki verdiğinize odaklanmanızın en doğru başlangıç olduğunu söyler.

En güçlü tepkilerinizi fark edin ve not alın. Bunu yapmanın bir yolu, o gün insanların etrafında hissettiğiniz en büyük duyguların bir listesini yapmak için günün sonunda beş veya on dakika ayırabileceğiniz bir günlük tutmaktır.

Bir sonraki adım, bu listedeki maddelere bakmak ve kendinize şu dürüst soruyu sormaktır: Bu tepkiler gölge benliğiniz hakkında ne söylüyor? Yukarıda kendimiz hakkında nefret ettiğimiz şeyleri diğer insanlara yansıttığımız ile ilgili bölümü hatırlayın.

En büyük olumsuz tepkilerimiz genellikle derinlerde, kendimize verdiğimiz olumsuz tepkilerdir. 

İç sesinizi kullanın
İç sesinizi kullanın

Gölge çalışmasına ikinci anahtar yaklaşım, iç sesinizle bağlantı kurmaktır. Halihazırda, örneğin belirli farkındalık çalışmalarını yaparak, ruhsal iç sesinizle bağlantı kurma deneyimine sahip olabilirsiniz.

Bununla birlikte, bu yeni eğilim daha çok çalışmayı gerektirir: En nahoş yanınızın sesini dinlemeye istekli olmalısınız. 

Aslında, anafikir, hepimizin kişiliğimizin birden fazla “parçasına” sahip olduğumuz ve kendimizin tüm bu parçalarıyla diyaloga girebileceğimizdir.

Kendimizin bazı kısımlarını dinlemediğimizde, istemediğimiz halde davranışlarımızı etkileyebilirler. Örneğin, içimizdeki en öfkeli yanımızı dinlememek, o öfkenin birikip sönene kadar, belki de hak etmeyen bir hedefe doğru, birikmesine neden olur.

Hepimizin, “Bunu neden yaptım?” diye sormamıza neden olacak şekilde konuştuğumuz veya hareket ettiğimiz zamanları vardır. Çoğu zaman cevap, gölge benliğinin kısa süreliğine sürücü koltuğunda olduğudur. Ve bundan kaçınmanın tek yolu aktif diyalogdur.

Konuyla ilgili en iyi tekniklerden biri yukarıda da sözünü ettiğim gibi, bir ‘gölge günlüğü’ tutmaktır. Haftada en az bir kez kendinizin bu karanlık yönü ile bağlantı kurmaya çalışın ve bu parçanın olumsuz düşünce ve duyguları hakkında bir yazı yazmasına izin verin.

Sonra şefkatli bir gözle bu yazıları okuyun ve hikayenizdeki bu olumsuzluğun nereden geldiğini anlamaya çalışın.

Son olarak instagram sayfamda konuyla ilgili uygulanabilecek faydalı diğer teknikleri de bulabilirsiniz. Sayfanın solundaki instagram ikonuna veya buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

Sevgiyle kalın,

Lügen GÜLTEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir